VAŠ PRVI OBISK PILATESA

VAŠ PRVI OBISK PILATESA

V jesenskih mesecih se večina studiev in telovadnic napolni in vsak od nas išče tisto pravo, ultimativno vadbo!

Pred nekaj dnevi je kolegica ob kavi na vse pretege hvalila PILATES vadbo, ki jo je obiskovala že drugo sezono in lepo viden tonus mišic, gibljivost hrbtenice in sproščenost po čisto vsaki uri vadbe.

Radovednost nam ne da miru in še isti večer pogooglamo PILATES!

Pritegnejo nas ogromno prelepih spletnih strani in fotografij vrlih zvezdnic/kov v nemogočih položajih, oprijetih oblačilih, s sterilnimi nasmeški, ki ponujajo neverjetno preobrazbo… je to res tista PRAVA vadba?!

Kaj za vraga… preizkusili smo že toliko vadb, kaj nas torej omejuje zdaj?!

PONUJAMO 15 DEJSTEV, ki vam bodo olajšala izbiro o obisku vaše prve pilates ure:

 1. PREVERITE STROKOVNO USPOSOBLJENOST IN IZKUŠENOST INŠTRUKTORJEV

Ustrezna izobrazba športne smeri se pridobi na Fakulteti za šport, veljavna usposabljanja za pridobitev naziva vaditelj/inštruktor pilatesa so programi usposabljanj FŠ – Fakultete za šport, FZS-Fitnes zveze Slovenije in  GZS-Gimnastične zveze Slovenija, mednarodne licence v SLO žal niso veljavne (26. Člen Zakona o športu), so pa dodana vrednost vsakega inštruktorja pilatesa! Pozanimajte se tudi, kdaj je bil inštruktor nazadnje na domačem /tujem izobraževanju, izpopolnjevanju!

 1. KATERA METODA PILATESA JE PRAVA

Pilates vadba je neregulirana metoda izvajanja vaj in generični izraz od leta 2000 dalje. Metodologijo izvajanja  vaj  H.Pilatesa so nadaljevali njegovi prvi učenci (Lolita San Miguel, Mary Bowen, Romana Kryzanowska, Kathy Grant, Jay Grimes, Ron Fletcher, Maja Wollman, Carola Treir, Bob Seed, Eve Gentry, Bruce King in Mary Pilates…. dandanes se pojavlja cel kup poimenovanj pilatesa: Contemporary, Modern, Classical, Traditional…. poznate razliko (o tem več v prihodnjem zapisu)?!. Ne nasedajte izrazom, ki se slišijo izvrstno a jih ne razumete!

 1. PRVI VTIS JE POMEMBEN

Pokličite studio in se pozanimajte o osnovnih informacijah, opremljenosti studia s pripomočki in napravami, čistoči, dogovorite se za informativni obisk, ustvarite si prvi vtis o klimi, ambientu studia, strokovnosti in prijaznosti osebja.

 1. INŠTRUKTOR NE TELOVADI Z NAMI 

Pri večini skupinskih vadb inštruktorji predajajo znanje s praktičnim prikazom vaj in puščajo dušo na urah vadb. Pri vadbi pilatesa žal ni tako! Ustna navodila in izvrstno poznavanje  terminologije pilatesa zahtevata popolno osredotočenost vadečega na posamični uri pilatesa! Inštruktor vas na uri korigira, usmerja, motivira in hkrati ne izvajala lastnega treninga!

 1. POZANIMAJTE SE, NA KATERIH NAPRAVAH SE IZVAJA PILATES

Pilates vadba ni samo vadba na blazinah, večina vaj se izvaja na pilates napravah, ki spominjajo na 50 odtenkov pilatesa 😉 to so reformer, cadillac, chair, barrels (klikni )… Vadba na napravah ustvarja večji upor na vaše telo, mišice in je še kako pomemben del pilates vadbe

 1. BLAZINA DA ALI NE

Specializirani studiji pokajo po šivih z bogato opremljenostjo z malimi in velikimi pripomočki. Blazine so vedno na voljo! Blazine, namenjene pilatesu so debelejše od blazin za jogo (min. 1 cm), saj morajo zavarovati hrbtenico med kotaljenjem, kolena med klečanjem itd.

 1. KOLIKO JE TEH LATES-ov

Obstaja cel kup ponudnikov vadb, ki ponujajo hibride vseh vrst vadb, žal imajo slednje precej kratek rok trajanja, zato previdno pri neraziskanih novodobnih skovankah!  Ste že slišali za  yogalates, piloxing, cyclelates, cardiolates, poppilates, pilates bootcamp, spinlates, fusion pilates ?!

 1. NIZKA CENA NI ZAGOTOVILO ZA VISOKO KVALITETO

Pilates je individualizirana vadba, v specializiranih studijih so cene kart višje, saj se pilates izvaja v majhnih skupinah (4-10 vadečih), inštruktorji imajo specialna znanja (pred-poporodna vadba, seniorji, osteoporoza, multipla skleroza, rehabilitacija po raku, fizioterapija, itd ), učinek pilates vadbe je zato veliko hitreje dosegljiv! Cena ure vadbe na blazinah se giblje med 10- 15 €/obisk, ura na reformerjih pa stane med 13-20 €/obisk. Več obiskov zakupite, nižja bo cena! Cena indi ali semi indi vadb je višja, med 22,50-65,00 €/obisk!

 1. 1 NA 1 ALI 1 NA 20

Studiji ponujajo skupinske in individualne ure! Prvi obisk ure na blazinah je v večini studijev v Sloveniji brezplačen! Za vadbo na napravah toplo priporočamo nakup individualnih uvajalnih ur (vsaj2-3), kjer vas inštruktor vpelje v sistem rokovanja z napravami. V kolikor je individualni obisk za vas prevellik finančni zalogaj, le pogumno na skupinske ure na napravah! Ure na reformerjih so v svetu daleč najbolj obiskane! Krožni treningi na napravah so učinkoviti le za dobre poznavalce pilatesa!

 1. VADIMO TUDI POLETI

Preverite, ali je vaš studio odprt tudi poleti! Ob pričetku poletnih mesecev se večina skupinskih vadb v fitnes centrih zaključi ali rapidno zmanjša. Pilates studiji se v tem času ne zapirajo! Kontinuiteta izvajanja vaj je ključ za izjemno lepo oblikovano telo! Naši stabilizatorji ne dopustujejo 2 meseca na leto ampak so aktivni 24 ur dnevno in vse dni v letu!

 1. NE HVALA ZA OHLAPNA OBLAČILA, ZADRGE, NAKIT, DOLGE LASE

Nočna mora vsakega inštruktorja pilatesa so vadeči v ohlapnih oblačilih! Postura-pravilna drža in aktivacija določenih mišičnih skupin se skrijejo v gubah oblačil! Zadrge, sponke, nakit lahko poškodujejo usnjene naprave in blazine. Oblecite se v oblačila, ki se prilegajo telesu! Ožja majica in športne pajkice so idealna kombinacija. Obvezne so tudi 5 prstne nogavičke, ki delujejo prot zdrsu in so higienske! Dolgolasci/ke spnite lase v čop!

 1. STOP PARFUMOM IN KREMAM

Med vadbo pilatesa se velikokrat preznojimo ter puščamo sledove krem, losijonov, lakov  in parfumov na blazinah in napravah! Zdrsi so zato pogosti! Neprijetna zadeva za vadeče, ki pridejo na uro za nami! Izogibajmo se jim!

 1. NE PRENAJEDAJTE SE PRED VADBO 

Na vadbo ne prihajajte sestradani, vseeno pa niso priporočljivi večji obroki do dve uri pred vadbo. Primerna so živila z nizkim glikemičnim indeksom (GI), ogljikohidratnega izvora, z zmerno vsebnostjo beljakovin in maščob (npr.: banana, jogurt, trdo kuhano sadje, toast z avokadom, sadni ali zeleni smoothie…) Spahovanje po prekomernem obroku ali Urgentni obisk wc-ja med vadbo sta sila neprijetni zadevi.

 1. MIŠIČNA UTRUJENOST ČEZ DVA DNI

Na videz mirna, nižje do srednje intenzivna anaerobna vadba doseže nekajkrat vrhunec ob izvajanju vaj za aktivacijo naših jedrnih mišic. Trebušne mišice z močno aktivacijo nemalokrat spravimo v ultra pekoče stanje. Laktat se zato večinoma pojavi šele po 24-48 urah! Najslabša odločitev je mirovanje! Ohranjajte telo v gibanju in se ponovno oglasite na uri pilatesa! Kmalu bo namreč laktat le še preteklost 😉

 1. KOLIKORAT TEDENSKO PILATES?

Je najpogostejše vprašanje, ki ga postavljajo vadeči ob prvem obisku! Teden dni ima 168 ur. Veste, kakšen učinek ima na vaše telo 1 ura v tednu, 2,3,4 ali celo 5? Jospeh Pilates, kreator pilatesa  je v svoji knjigi Povratek v življenje skozi kontrologijo zapisal:  “ če zvesto in redno izvajate kontorologijo (Pilates) samo 4x tedensko samo 3 mesece, boste začutili napredek  telesa k idealnemu z obnovljeno duševno močjo in duhovnim napredkom.”

Eden najznamenitejših Pilatesovih citatov je: Po 10 vadbah boste začutili razliko. Po 20 vadbah  boste videli razliko. Po 30 vadbah boste imeli novo telo.”

Odgovor je odvisen od vaših zastavljenih ciljev: zmanjašanje bolečin v križu, izboljšanje drže, preteči maraton, izboljšati golfski swing, vrhunske športne dosežke, izklesati trebušne mišice, se povrniti po porodu v predporodno držo, rehabilitacija po poškodbah, izboljšati kvaliteto gibanja, tonus mišic, itd.

Vadbo pilatesa lahko izvajamo vsak dan! Redna vadba vsaj 2-3x tedensko je vsekakor toplo priporočljiva!

 

Se vidimo na vašu najljubši uri pilatesa!

 

Share

Post a comment