POMARANČNE ENERGETSKE KROGLICE

POMARANČNE ENERGETSKE KROGLICE

Recept za 22 kroglic

Ko se študijski večeri prevesijo v noči in te v zgodnja zaspana jutra, so energetske kroglice nepogrešljiva stalnica na moji mizi. Ker niso le božansko dobre, ampak tudi zdrave, lahko brez večjih težav pojasnim njihovo pretirano hitro izginotje v naši družini …

 

Mandlji predstavljajo bogat vir omega 3 maščobnih kislin in hkrati tudi vitamina E, ki kot antioksidant naše celice ščiti pred oksidativnim stresom. Sveže stisnjen pomarančni sok ima veliko vitamina C. Ta je nujen za sintezo kolagena (najbolj pogosto zastopanega proteina v telesu) ter karnitina, ki prenaša  maščobne kisline v mitohondrije in tako sodeluje pri produkciji glavnega vira celične energije, molekule ATP. Prav tako je vitamin C neposredno vključen v sintezo nevrotransmiterjev, ki omogočajo komunikacijo med nevroni. Ima pomembno vlogo v imunskem sistemu in stimulira nastajanje osteoblastov, celic, ki vključujejo kalcij v kostno tkivo.

 

Kokos je odličen vir srednje verižnih maščobnih kislin in vlaknin. Suhe marelice, datlji in med zagotovijo vlaknine in dovolj glukoze, ki jo naše celice potrebujejo za produkcijo energije. Primerna raven krvne glukoze je najpomembnejša za normalno delovanje nevronov, saj lahko ti kot edini vir za pridobivanje energije uporabljajo le glukozo.

 

Čeprav sem omenila le nekaj najpomembnejših pozitivnih učinkov uporabljenih sestavin, je postal ob pisanju zgornji seznam malce daljši, kot sem sprva pričakovala. V nasprotju z dolgim uvodom pa je priprava teh kroglic izjemno hitra in preprosta. Prav zato so čudovit prigrizek, ki lahko najde svoje stalno mesto v sleherni šolski torbi, avtomobilu ali pa kar v malce bolj skritem pisarniškem predalu.

 

Sestavine:

  • 60 g suhih marelic
  • 100 g datljev*
  • 60 g mandljevega masla
  • 150 g nastrganega kokosa
  • 2 JŽ medu
  • 1‒2 JŽ mace (po želji)
  • 2 ČŽ nastrgane pomarančne lupinice
  • 2 JŽ pomarančnega soka

Priprava:

  1. Vse sestavine stresemo v multipraktik ali blender in zmešamo v gladko zmes.
  2. Oblikujemo 22 kroglic.

* Če so datlji, ki jih uporabljamo, izsušeni, jih predhodno namočimo v mlačni vodi.

 

Shranjevanje:

Kroglice za nekaj dni shranimo v hladilnik ali pa zamrznemo in jim tako rok uporabe podaljšamo na približno 1 mesec.

 

Share

Post a comment