PILATES BONTON OBSTAJA!

PILATES BONTON OBSTAJA!

Prvi obisk pilatesa v studiu ustvari v naši glavi rahlo konfuzno stanje in sproži kopico vprašanj. Kako naj se obnašam na uri? Kaj lahko prinesem s sabo? Kako naj komuniciram z inštruktorjem? Če povem šalo, ali s tem zmotim vadeče in podrem koncept ure pilatesa? Kaj je prav in kaj ne?!

Ponujamo vam 9 pravil pilates bontona (beseda bonton izvira iz francoščine in pomeni dober ton):

1.NE ZAMUJAJTE na uro pilatesa!

Priletite vsaj 5 minut pred pričetkom ure. Prvih nekaj minut vadbe je namenjenih ozaveščanju tistih mišičnih skupin, ki jim v vsakdanjem življenju ne namenjamo posebne pozornosti! Predstavljajte si, kakšni so pogledi vaših nadrejenih v službi, ko vstopite v dvorano sredi sestanka!

2. PRAVOČASNO ODPOVEJTE SVOJ OBISK

Vsakemu od nas se je že kdaj pripetilo,da nam je izredni dogodek prekrižal načrte in se žal nismo mogli udeležiti ure! Uro lahko odpovemo s telefonskim sporočilom, emailom, telefonskim klicem ali enostavnim klikom na e-aplikacijo. Na ta način omogočimo vadečim, ki so v čakalni vrsti, da se udeležijo ure pilatesa.

3. NE NOSITE TELEFONOV IN TORB V DVORANO

Pričakujete pomemebn klic, so vaši otroci brez varstva?! Če je res nujno, potem utišajte zvok in pustite telefon pri receptorju, ki vam bo prijazno namignil, ko bo pričel vaš mobilnik neumorno zvoniti). Zvonjenje mobilnika pomeni izjemno nespoštljivo  vedenje do inštruktorja in prisotnih na uri. Torbe puščajte v garderobi in jih ne nosite v studio, saj tam nimajo kaj iskati!

4. SPRAŠUJTE LE PRIMERNA VPRAŠANJA

Inštruktor podaja navodila in hkrati korigira držo,postavitev vadečih. Bodite pozorni na izrečena navodila in ne postavljajte vprašanj, na katera vam je inštruktor ravnokar odgovoril, saj motite tekoče gibanje (t.i. flow) in število ponovitev posamičnih vaj! Pilates zahteva osredotočenost in ni primeren za ljudi, ki se pridejo le sprostit na uro!

5. SEZNANITE INŠTRUKTORJA O POŠKODBAH PRED IN NE MED URO

Nekateri vadeči imajo cel spisek zdravstvenih omejitev in imajo pred pričetkom ure ob sebi cel kup mini pripomočkov, ki jim olajšajo pilates trening-pohvalno! Seznanite inštruktorja o bolečem vratu, križu, nosečnosti, zvinih, ipd pred pričetkom ure in ne med samo uro, saj boste poželi nemalo nejevoljnih pogledov s strani ostalih vadečih zaradi neprimernih prekinitev!

6. PILATES NI IZKLJUČNO DRUŽABNO SREČANJE

Seveda pričakujte na urah vadbe tudi humorne vložke inštruktorja! Ne načenjajte tem, ki niso del ure pilatesa, saj s tem podirate strukturo pilates ure in ustvarjate neželene premore (princip koncentracije se zapostavi). Druženje in debatiranje po uri je zelo zaželjeno in koristno!

7. POSPRAVITE IN OČISTITE PRIPOMOČKE

Se vam je že kdaj pripetilo, da ste dobili blazino sumljivih vonjav ali se usedli na masten, rahlo umazan reformer?! Vsak studio ima svoj pravilnik in način ohranjanja čistoče, zato si vzemite minuto časa in pospravite pripomočke za seboj ter očistite blazino/napravo po uporabi).

8. NE ŽVEČITE IN NE JEJTE MED VADBO

Si predstavljate, da se vaši sosedi zatakne med izvajanjem vaje short spine massage žvečilni gumi v ustih in žal ne zmore tega tudi povedati?! Heimlichovi prijemi so sila nepriljubljena korekcija 😉 Bonboni in žvečilke med uro niso dovoljeni!

9. JE VODA NUJA, NAVADA ALI RAZVADA

Med izvajanjem vaje teaser začutite silno žejo, prekinete z vajo in na dušek izpijete preostanek vode v bidonu! Napaka! V večini studiev v tujini je prepovedan vnos pijače v dvorano, saj je znanstveno dokazano, da pri vadbi pilatesa ni potreben dodaten vnos vode med izvajanjem 60 minutnega treninga. Predlagamo hidracijo pred in ob koncu vadbe!

V kolikor upoštevate vseh 9 pilates pravil obnašanja, ste sila spodobni vadeči/a!

 

Se vidimo na vaši najljubši uri pilatesa!

Post a comment