Z letošnjega dopusta smo se vrnili obloženi s kupom jagodičevja in desetimi škatlami svežih datljev. Ko sem se tako prvo jutro po vrnitvi pred hladilnikom odločala kaj pripraviti za zajtrk, mi je pogled takoj odplaval do čudovitih dobrot. Odločitev je padla kar sama od sebe! Danes bomo jedli ovseno kašo z mandljevim maslom, datlji in pekani, po vrhu pa bomo posuli maline.
Tisto jutro je močno deževalo in temperature so se skoraj čez noč spustile na 20° C. Vsi pregreti od dopustne vročine in še malo neprespani smo tako zmrzovali skorajda do kosti. Kaša je bila nalašč primerna za začetek hladnega dne. Ker pa zaspane deževne dni v resnici lahko polepšajo le sveže pečeni piškoti, sem jutranji recept hitro zavila v slastne ovsene žepke premazane z dvema nadevoma. Z datlji sladkana mandljeva krema se kar topi v ustih, pomaranča poskrbi za intenzivno aromo, rahlo kiselkaste maline pa jim vračajo poletno svežino. V hipu jih ni bilo več… Na srečo za pripravo piškotov nismo porabili vse marmelade in mandljeve kreme, tako, da smo imeli še v naslednjih dneh na voljo precej okusen zajtrk.
- 430g ovsene moke ali ovsenih kosmičev
- 100g tekočega mandljevega masla
- 100ml javorjevega sirupa
- 200-250ml mandljevega mleka
Sestavine za mandljevo kremo:
- 100g mandljevega masla
- 50g datljev (5 izkoščičenih datljev)
- 2 jž mandljevega mleka
- 1 čž pomarančne arome
Sestavine za marmelado:
- 1kg malin
- 200g murv
- 2 jž limoninega soka
- 1 jž mletih belih chia semen
- 80g datljev (8 izkoščičenih datljev)
- 60g medu
Priprava testa:
- Vse sestavine stresemo v posodo in dobro premešamo.
- Oblikujemo dve kepi testa, ju zavijemo v folijo in za nekaj časa postavimo na hladno.
Priprava marmalade:
- Maline in murve stresemo v kozico in jih pri nizki temperaturi rahlo kuhamo približno 1 uro.
- Ob stalnem mešanju s pomočjo cedilla preko sadja posujemo mleta chia semena in počakamo okoli 10 minut, da se zmes zgosti. Med tem večkrat premešamo.
- Sadno zmes prelijemo v blender ter ji dodamo datlje, med in limonin sok. Pulziramo do gladke konsistence.
- Še vročo marmelado prelijemo v kozarce in pokrove tesno začvrstimo.
Priprava mandljeve kreme:
- Vse sestavine stresemo v blender in pulziramo dokler se ne ustvari gladka zmes.
Priprava žepkov:
- 10 minut pred pripravo žepkov testo prenesemo na sobno temperaturo.
- Pečico segrejemo na 180st. C.
- Kepo testa razvaljamo v pravokotnik debeline 4mm.
- Testo razrežemo na 8 manjših pravokotnikov.
- Vsak pravokotnik premažemo z mandljevo kremo in na sredino položimo žličko marmalade. Ob straneh pustimo okoli 7mm debel pas premazan le z mandljevo kremo, ki bo ob prepogibu rob piškota učvrstila.
- Eno polovico testa povlečemo preko druge in z vilicami začvrstimo spoj.
- Po želji lahko piškote premažemo z mandljevo kremo ter posujemo z mešanico strtih pekanov in kokosovega sladkorja.
- Žepke postavimo na pekač prekrit s papirjem za peko in v ogreti pečici pečemo 15-20min.
- Med peko prvih osmih piškotov postopek ponovimo še z drugo kepo testa.
recept za 16 žepkov